Amstelstation

  • Wij bieden meer dan 100 centraal gelegen accommodaties voor elk budget
  • Snel en veilig online boeken
  • Voer uw data in om meteen beschikbare accommodaties te zien

 filter op 
  filter wissen
1 accommodatie nabij Amstelstation
lijst kaart
| | Toon alles |

De buurt Amstelstation beslaat het gebied tussen Gooiseweg in het oosten, en Amstel en Weesperzijde. Het station ligt vlak bij de Amstel.

Het Amstelstation is een metro- en spoorwegstation. De metrolijn verbindt De Bijlmermeer met de stad; de spoorweglijn verbindt de stations Amsterdam Centraal en Utrecht Centraal. Verder is het behalve het station voor een aantal regionale buslijnen ook een Eurolines station voor bussen van en naar bestemmingen in heel Europa. Het station dateert uit 1939, toe het ter vervanging van het Weesperpoort (kop-)station, werd geopend.

De Berlagebrug, westelijk van het station vormt de verbinding tussen de Rivierenbuurt (Amsterdam-Zuid) en de Weesperzijde (Watergraafsmeer). De brug, naar ontwerp van H.P. Berlage, die in 1932 gereed was betekende de ontsluiting van Plan Zuid, dat tot dan toe in het westen afgesloten was door de stroom van de Amstel.

Zoals men van Berlage gewend was, had hij ook bij het ontwerp van deze brug veel aandacht voor details en verborgen betekenissen. Ook Hildo Krop heeft aan deze brug meegewerkt. Aan de opzichtige toren die deel uitmaakt van de brug, prijkt een vier meter hoge keramieken plaat. Deze werd door Hildo Krop ontworpen. Op de plaat is de Genius van Amsterdam afgebeeld als zij uit het water verrijst.

Ten zuiden van het Amstelstation is het bedrijventerrein de Omval, waar aan het Amstelplein sinds de negentiger jaren van de vorige eeuw drie wolkenkrabbers staan. De Rembrandttoren is van de drie de hoogste. De toren heeft 35 verdiepingen en is 135 meter hoog – dit is tevens de hoogste toren van Amsterdam.

Amsteldorp is een wijkje, zuidoostelijk van het Amstelstation. De bouw dateert hoofdzakelijk van kort na de 2e wereldoorlog. De kleine huisjes zijn aanvankelijk gebouwd als ouderenwoningen, maar tegenwoordig is het, in de schaduw van de drie wolkenkrabbers, een van de rustigste woonwijken van de stad. Noordelijk van de Gooiseweg is in het Europahuis de Rechten afdeling van de Hogeschool van Amsterdam gevestigd.

Het Renaultgebouw, aan de Wibautstraat tegenover het station, werd tussen 1957 en 1960 gebouwd in opdracht van de ‘Régie Nationale des Usines Renault France’. Het ontwerp is gemaakt door W.S. van de Erve. Tegenwoordig is hier, behalve Het Financieele Dagblad en BNR Nieuwsradio, Café-Restaurant Dauphine gevestigd. De naam ‘Dauphine’ refereert aan het succesvolle model van Renault uit de jaren 50. Het restaurant is alle dagen geopend vanaf 10.00 uur en heeft 240 zitplaatsen. U kunt er terecht voor een goede ‘plateau de Fruits de Mer’. Verder biedt de kaart een uitgebreide keuze.

Behalve per trein en metro is de wijk bereikbaar met tramlijn 12.

Boek een appartement of een woonboot voor uw weekend Amsterdam: