Amsterdam Zuid

  • Wij bieden meer dan 100 centraal gelegen accommodaties voor elk budget
  • Snel en veilig online boeken
  • Voer uw data in om meteen beschikbare accommodaties te zien

 filter op 
  filter wissen
5 accommodaties nabij Amsterdam Zuid
lijst kaart
| | Toon alles |

Het gebied ‘Nieuw Zuid‘ maakt onderdeel uit van de grote stadsuitbreiding ‘Plan-Nieuw-Zuid’ dat tussen 1917 en 1940 onder leiding van de architect H.P. Berlage (mede bekend door zijn beursgebouw aan het Damrak bij het Centraal Station) werd uitgevoerd. Het hier besproken deel behelst de omgeving Beethovenstraat in het oosten tussen de kanalen noorden en zuider amstel en de stadionbuurt in het westen. Dit deel was volgens de plannen bedoeld voor de meer welgestelde Amsterdammers, die hier nog steeds grotendeels wonen. Het stadsdeel dat op de CityMundo kaart ‘RAI’ wordt genoemd is oorspronkelijk het oostelijke gedeelte van het ‘plan zuid’.

Het stadion in het westen is in 1928 gebouwd voor de Olympische spelen. In dit stadion is het dat voor het eerst de Olympische vlam werd aangestoken, en wel door een medewerker van het amsterdamse gasbedrijf. Het stadion is in 1995 helemaal gerenoveerd.

Langs het NoorderAmstelKanaal loopt van west naar oost de Olympiaweg en in het verlengde daarvan de Apollolaan, waarlangs royale villa’s staan, veelal met flinke tuinen aan het water, aanlegsteigers en luxe, vaak antieke plezierjachtjes. Halverwege de Apollolaan staat aan een ruim, parkachtig plein het Amsterdam Hilton, samen met het Amstelhotel het hotel met het meeste aanzien van de stad. Vele Anecdotes en gebeurtenissen zijn aan dit hotel verbonden. In 1969 hielden John Lennon en Yoko Ono er hun ‘bed-inn for peace‘; in 1983 werd voor het hotel de godfather van de Amsterdamse drugsmafia, Klaas Bruinsma doodgeschoten.

Van het Hilton hotel loopt in zuidelijke richting de Minervalaan die uitkomt op het meest groots opgezette plein van Amsterdam. Ook dit plein is onderdeel van het plan-nieuw-zuid, maar qua stijl is te zien dat dit deel later is gebouwd dan grote delen van nieuw zuid die nog in de stijl van de Amsterdamse School zijn gebouwd. Het Minervaplein is van opzet bijzonder groot, statige woonblokken zijn hoog en strak vormgegeven. Kozijnen zijn niet in hout, maar in glas in staal uitgevoerd.

Niet ver van het Minervaplein is de chique Beethovenstraat. In de dertiger jaren trokken veel Amsterdamse joden vanuit het centrum naar deze nieuwe woonwijken in Zuid en in 1940 woonde veertig procent van de joden in de omgeving van de Beethovenstraat in Amsterdam Zuid. Eén van de vele boeken die over de lotgevallen van de amsterdamse joden tijdens de tweede wereldoorlog geschreven zijn, is het indringende boek van de schrijfster Grete Weil, de roman ‘Tramhalte Beethovenstraat’ die zich hier afspeelt.

In de Beethovenstraat zijn veel kledingzaken en winkels met veelal luxe levensmiddelen.

Vanaf Schiphol is deze wijk goed te bereiken via het treinstation Zuid-WTC waarvandaan tramlijn 5 via de Beethovenstraat naar het centrum van de stad, het Leidseplein en het Centraal Station rijdt.

Boek een appartement of een woonboot voor uw weekend Amsterdam: