De Dam

  • Wij bieden meer dan 100 centraal gelegen accommodaties voor elk budget
  • Snel en veilig online boeken
  • Voer uw data in om meteen beschikbare accommodaties te zien

 filter op 
  filter wissen
14 accommodaties nabij De Dam
lijst kaart
| | Toon alles |

DamHet oude centrum van Amsterdam bestaat bijna helemaal uit monumentale gebouwen. Met zijn 8000 beschermde monumenten is het is veruit het grootste historische stadscentrum van Nederland. Onder deze monumenten zijn het paleis op de Dam, de Waag op de Nieuwmarkt en het Centraal Station (Gebouwd aan het eind van de 19e eeuw door Cuypers, de beroemde nederlandse architect die ook het Rijksmuseum bouwde.)

De Dam behoort tot de oudste plekken van Amsterdam. In de dertiende eeuw bouwden vissers die langs de oevers van de Amstel woonden een brug over de rivier de Amstel. Aan die brug ontleent de Dam haar naam. Rond de Dam is nu een groot winkelgebied met de twee winkelstraten ‘Kalverstraat’ en ‘Nieuwendijk’ en de warenhuizen ‘Bijenkorf ‘en de ‘Magna Plaza’ en de ‘Kalvertoren’.

Bezienswaardig is het Begijnhof, gelegen tussen Spui en Kalverstraat, een veertiende-eeuws hofje, gesticht voor vrome vrouwen die niet in het klooster wilden wonen.

In de Nes, een smal, donker zijstraatje vanaf de Dam, zijn veel theaters te vinden, onder andere het Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond, de Engelenbak en theater Frascati.

De Nieuwmarkt is een levendige buurt, met veel bars, restaurants en terrassen. Het meest markante gebouw op de Nieuwmarkt is De Waag. Eens was dit de stadspoort naar het oosten, een onderdeel van de laat vijftiende-eeuwse ommuring van de stad. Door uitbreiding van de stad kwam de poort begin 17e eeuw binnen de muren te liggen en werd zij omgebouwd tot Waag. Tegenwoordig biedt De Waag ruimte aan een café/restaurant.

De Zeedijk loopt van de Nieuwmarkt naar de Prins Hendrikkade. Het is de hoofdstraat van Amsterdams China Town. Er zijn veel Chinese winkeltjes, warenhuizen, massagesalons en restaurants. Ook vind je er een boeddhistische tempel, gebouwd in traditioneel Chinese paleisstijl. De geschiedenis van de Zeedijk gaat terug tot in de Middeleeuwen. De dijk beschermde Amsterdam tegen het water van de toenmalige Zuiderzee. In de zeventiende eeuw was de Zeedijk nog een van de meest respectabele plekken om als koopman te wonen. Vergeleken met toen heeft de straat nu minder allure. Maar als je omhoogkijkt, zie je veel huizen met originele en gerestaureerde klok-, tuit- en halsgevels, die doen denken aan de vermogende bewoners van weleer.

red light districtDe straatjes rondom de Oudezijds Voorburgwal staan wereldwijd bekend als de rosse buurt. Hier oefenen prostituees hun beroep uit. In Amsterdam heet dit gebied ook wel ‘de wallen’, verwijzend naar de Oudezijds Voor- en Achterburgwal.

Op het Waterlooplein is een grote dagelijkse markt waar je zowel nieuwe als tweedehands spullen kunt kopen, van kleding en sieraden tot meubels en fietsen. Naast de markt staat de Stopera, waar het Stadhuis en de Opera (‘Muziektheater’) beide huizen. Het Muziektheater heft een gevarieerd programma met opera en ballet.

Musea

Zeer de moeite waard is het Amsterdams Historisch Museum. Hier vind je een collectie van historische voorwerpen en een heleboel interessante informatie over Amsterdam.

Een ander museum dat tijdelijk in dit gebied is gehuisvest is het Stedelijk Museum voor moderne kunst. Het heeft een prachtige verzameling en veel interessante tentoonstellingen. Het originele gebouw van het Stedelijk, in het zuiden van de stad aan het museumplein, wordt op dit moment verbouwd. Totdat het klaar is (waarschijnlijk 2009) is het Museum te vinden in het ‘Post CS’gebouw, een beetje ten oosten van het Centraal Station, vlak naast de nieuwe bibliotheek.

Nog een interessante plek om te bezoeken is de kleine schuilkerk ‘Ons Lieve Heer op Solder’ op de Oudezijds Voorburgwal 40. In de 16e eeuw was het in Nederland voor Katholieken verboden kerken te hebben. Daarom hadden ze geheime kerken, zonder torens, in gewone gebouwen. ‘Ons Lieve Heer op Solder’ is te vinden in een grachtenpand met een prachtig interieur uit de late 17e eeuw, toen het gebouw eigendom was van de rijke koopman Jan Hartman. De kerk is gebouwd over de volle lengte van de zolder. Het gebouw is nu van het museum Amstelkring, en ligt midden in de rosse buurt.

Ten westen van de Nieuwmarkt staat de rond 1250 gebouwde Oude Kerk. Toen na 1400 bij de Dam een tweede kerk werd gebouwd, kreeg de eerste de naam ‘Oude Kerk’. Oorspronkelijk was dit een katholieke kerk, maar na de Reformatie in 1578 kwam de kerk in handen van de Hervormden. De Oude Kerk deed ook dienst voor meer wereldse zaken, zoals het boeten van netten en de reparatie van zeilen. Het was een ontmoetingsplaats voor inwoners en handelaren. Verder zijn veel bewoners van Amsterdam er begraven, zoals de eerste echtgenote van Rembrandt.

Het Joods Historisch Museum aan het Jonas Daniël Meijerplein verzamelt objecten en kunstvoorwerpen die een relatie hebben met de religie, cultuur en geschiedenis van de joden in Nederland en haar voormalige kolonieën.

Rondvaarten

Tegenover het Centraal Station en bij het Rokin kun je kiezen uit vele soorten rondvaarten.

Het Centrum is lopend te bereiken vanaf het Centraal Station. Bovendien lopen alle tram- en metrolijnen naar de Dam (behalve tramlijn 26).

Boek een appartement of een woonboot voor uw weekend Amsterdam: