De Baarsjes

  • Wij bieden meer dan 100 centraal gelegen accommodaties voor elk budget
  • Snel en veilig online boeken
  • Voer uw data in om meteen beschikbare accommodaties te zien

 filter op 
  filter wissen
2 accommodaties nabij De Baarsjes
lijst kaart
| | Toon alles |

De naam van de buurt ‘de Baarsjes’ ten westen van de Kostverlorenvaart is ontleend aan het vroegere buurtschap De Baarsjes. Al op een kaart uit 1650 wordt de herberg ‘de 3 Baarsjes’ genoemd. Op de foto hieronder uit 1941 is de herberg te zien met links de Slatuinenweg, nu nog het laatste overblijfsel van het buurtschap. De brug op de achtergrond is de Wiegbrug die de De Clercqstraat met de Admiraal de Ruijterweg verbindt. Deze omgeving werd gekenmerkt door tuinderijen in de Baarsjespolder, dat een deel van de Sloterpolder was.

De bouw van woonwijken ten westen van de Kostverlorenvaart startte na de ingebruikname van de tramlijn Amsterdam – Haarlem – Zandvoort in 1904. Zoals in veel buurten die in het begin van de vorige eeuw gebouwd zijn heeft ook de Baarsjes een aantal mooie voorbeelden van ‘Amsterdamse School’ architectuur. Het grootste is het Mercatorplein dat naar ontwerp van H.P. Berlage in 1925 werd gebouwd. Opvallend zijn de beide poortgebouwen met torens aan de noord- en zuidzijde van het plein. Aan de westkant is een soort poortachtige doorgang in de Jan Evertsenstraat gemaakt. Wegens bouwvalligheid werd de noordelijke toren in 1961 gesloopt. Het plein werd in juni 1998 na een flinke opknapbuurt heropend.

Een ander, groot complex in de stijl van de Amsterdamse School in deze wijk is ‘Het sieraad’, centrum voor kennis, kunst en werken, aan de Postjesweg. Het perceel waarop architect A.J. Westerman de school heeft gebouwd is vijfhoekig van vorm en aan twee kanten omgeven door de Kostverlorenvaart. Het Sieraad werd gebouwd tussen 1921 en 1924 als huisvesting voor de vierde Ambachtschool Ir. Maas Geesteramus. In 1980 ging de Ambachtschool eruit en kwam De Vakschool voor Edelsmeden en Uurwerktechniek erin. In 2004 werd gestart met een totale renovatie. Het gebouw is volledig in de oude staat hersteld en in samenspraak met Monumentenzorg is de voormalige binnenplaats overkapt waardoor een licht-Atrium is ontstaan. Er zijn nu ruimtes die geschikt zijn om opleidingen in te verzorgen, creatieve bedrijven in te vestigen en horeca in te herbergen. Het Atrium is geschikt voor tijdelijke evenementen zoals tentoonstellingen en exposities.

In de buurt wordt veel aandacht besteed aan Kunst en cultuur. Zo hebben veel startende culturele ondernemers aan de Witte de Withstraat hun werkplaats. Er zijn ateliers, galeries en kunstenaarsinitiatieven te vinden, onder andere galerie & museum het Illuseum, en het artcentre. Ieder jaar vindt in juni de junikunstmaand plaats in de Baarsjes.

Openbaar vervoer:
De tramlijnen 7, 12, 13, 14 en 17 rijden door De Baarsjes.

Boek een appartement of een woonboot voor uw weekend Amsterdam: