De Pijp

  • Wij bieden meer dan 100 centraal gelegen accommodaties voor elk budget
  • Snel en veilig online boeken
  • Voer uw data in om meteen beschikbare accommodaties te zien

 filter op 
  filter wissen
8 accommodaties nabij De Pijp
lijst kaart
| | Toon alles |

De Pijp is ontstaan aan het einde van de 19e eeuw toen de Amsterdamse bevolking zo snel groeide, dat er een rigoreuze stadsuitbreiding noodzakelijk was. Een gebied dat voorheen een dun bebouwde polder was met herbergen, buitenverblijven en polderhuisjes werd in rap tempo een compleet nieuwe wijk, die in de volksmond ‘de Pijp’ werd genoemd. Die naam verwijst waarschijnlijk naar de lange smalle sloten die de voormalige polder doorsneden en ‘pijpen’ werden genoemd.

De nieuwe wijk trok veel kunstenaars aan, waaronder beroemde Nederlandse schrijvers als Herman Heijermans, Frederik van Eeden en F. Bordewijk. Behalve kunstenaars en artiesten vonden ook vele dames van lichte zeden hier hun onderkomen en de wijk stond dan al snel bekend als het Quartier Latin van Amsterdam.

Sinds begin jaren zestig vestigden zich hier ook de eerste immigranten. Als eerste kwamen de Spaanse gastarbeiders met hun gezinnen. Zij werkten bij de Heineken brouwerij aan de Stadhouderskade. In de loop van de tijd voegden zich daar immigranten uit allerlei landen bij.

De Pijp is tegenwoordig nog steeds een multiculturele wijk met veel studenten, jonge ondernemers, goed verdienende dertigers. In deze buurt zijn veel verschillende restaurantjes, cafe’s en winkels te vinden. Dit alles maakt van de Pijp een van de meest kleurrijke en trendy buurten van Amsterdam.

Albert Cuypmarkt

De Albert Cuyp markt is de bekendste markt van Nederland en hier kun je van maandag tot en met zaterdag terecht voor verse groenten, vis, kleren en allerlei andere zaken. Op en rondom de Albert Cuyp markt zijn veel eethuisjes te vinden. Je kunt hier terecht voor eenvoudige, maar goede maaltijden en je hebt keuze uit vele internationale keukens waaronder de Indiase, Koerdische, Turkse, Cambodjaanse, Surinaamse en de Chinese.

Sarphatipark

Het Sarphatipark is op initiatief van de arts Samuel Sarphati in 1885 door stadsingenieur van Niftrik ontworpen in Engelse landschapsstijl. Er is voor ieder wat wils: bruggetjes, fonteinen, een waterval en een speeltuin.

Heineken Experience

Heineken Experience is gevestigd in de oorspronkelijk Heineken brouwerij aan de Stadhouderskade. Deze brouwerij was tot 1988 in gebruik. Nu is het een soort museum waar je kunt deelnemen aan rondleidingen door het gebouw. Je ziet dan onder andere de moutsilo’s, het brouwhuis en een overzicht van vijftig jaar reclame.

Bijzondere architectuur

In de Pijp zijn een aantal gebouwen te zien die gebouwd zijn in de Amsterdamse schoolstijl. De Amsterdamse School is een benaming voor een stroming in de architectuur die tussen 1910 – 1930 met name in Amsterdam het bouwen in hoge mate beïnvloedde. De industriële revolutie halverwege de negentiende eeuw had tot gevolg dat er veel arbeiders naar Amsterdam verhuisden en die hadden natuurlijk huisvesting nodig. De gemeente Amsterdam was zoekende naar een totaalconcept voor haar stad; de stad moest gemoderniseerd en heringericht worden en er moesten goed betaalbare arbeiderswoningen komen. De gemeente schreef hiertoe bijvoorbeeld wedstrijden uit voor haar nieuw te realiseren bouwprojecten en veel jonge architecten grepen deze kans aan om zich te profileren. Belangrijkste architecten van deze stroming zijn J.M van der Mey, M. de Klerk en P.L. Kramer; zij hebben met hun gebouwen het gezicht van Amsterdam mede bepaald. Hoewel zij bevriend waren en de buitenwereld aan hen refereerde als ‘Amsterdamse School’ benadrukten zijzelf vaak hun onderlinge verschillen in hun ontwerpen en niet de overeenkomsten. Kenmerkend voor deze bouwstijl zijn het gebruik van veel baksteen, het toepassen van versieringen in gevels in baksteen of gebeeldhouwd natuursteen, steile daken en soms ook torentjes. Vaak werden de gevels gevuld met de zgn. laddervensters; het raam ziet er dan uit alsof het verdeeld is door een ladder. Als je typische voorbeelden van deze stijl wilt zien, ga dan naar het zuiden van de Pijp. Daar vind je behalve het prachtige wooncomplex ‘De Dageraad‘ (P.L. Takstraat), daterend uit de jaren twintig van de vorige eeuw en een aantal woonblokken rondom het Cooperatiehof ten noorden van Amstelkanaal, die in deze stijl zijn gebouwd. Rond 1930 verdwijnt deze bouwstijl en maakt ze plaats voor het ‘Nieuwe Bouwen‘, waarbij vooral naar de kosten werd gekeken.

Boek een appartement of een woonboot voor uw weekend Amsterdam: