Artis

  • Wij bieden meer dan 100 centraal gelegen accommodaties voor elk budget
  • Snel en veilig online boeken
  • Voer uw data in om meteen beschikbare accommodaties te zien

 filter op 
  filter wissen
2 accommodaties nabij Artis
lijst kaart
| | Toon alles |

Dierentuin ArtisDe buurt ten noorden van de dierentuin Artis wordt de Kadijken genoemd, naar de twee belangrijkste straten in dat gebied; Hoogte en Laagte Kadijk. Het gebied, dat ontstaan is bij de zogenoemde vierde uitleg van de stad in 1663, werd oorspronkelijk gebruikt voor scheepsbouw en opslag. Overblijfselen hiervan zijn de twee scheepswerven; werf Koning William en werf ’t Kromhout’ (nu een museum). Vroeger was dit vooral een gebied waar veel havenarbeiders woonden maar tegenwoordig zijn de Kadijken een meer elitaire en rustige buurt.

Het Entrepotdok ligt aan de Laagte Kadijk en aan de gracht die ook Entrepotdok heet. Er tegenover, aan de andere kant van het water ligt Artis. Het entropotdok is een enorm groot complex pakhuizen, de bouw werd in 1829 voltooid. In de pakhuizen lagen tijdelijk goederen van overzee opgeslagen voordat er accijnzen moesten worden betaald. Als het om doorvoer ging werden ze niet ingevoerd en moesten er dus geen accijnzen worden betaald; het terrein was ommuurd om smokkel tegen te gaan. Het totale complex bestaat uit 84 + 12 pakhuizen en is een Rijksmonument. In de periode 1984 tot 1989 werden de panden gerestaureerd en omgebouwd tot koopwoningen en sociale huurwoningen.

Artis, de amsterdamse dierentuin die is onstaan in 1838 en heeft zich langzamerhand steeds meer uitgebreid. De tuin bezit ongeveer 900 diersoorten op een totale oppervlakte van 14 hectare. Het heeft onder andere een Planetarium, een geologisch museum en een Aquariumhuis. Veel gebouwen in de dierentuin stammen uit de 19e eeuw en zijn inmiddels Rijksmonument.

Een ander mooi Rijksmonument in deze buurt is het tegenwoordige vakbondsmuseum in de Henri Polakstraat, ontworpen door architect Berlage. Het gebouw wordt beschouwd als een van de belangrijkste voorbeelden van ‘gemeenschapskunst’ uit het begin van de 20ste eeuw waaraan verscheidene interieurkunstenaars meewerkten.

De Hortus Botanicus Amsterdam, schuin tegenover het Wertheimpark in het westen van de wijk, is een van de oudste botanische tuinen ter wereld. In de tuin en de kassen groeien maar liefst 6.000 planten van ruim 4.000 soorten. De Hortus ligt aan de rand van het hectische Amsterdamse stadcentrum. Maar achter de 300 jaar oude toegangspoort is het alsof de stad haar adem even inhoudt. Oorspronkelijk was de Hortus een medicinale kruidentuin, opgericht in 1638 door het Amsterdamse stadsbestuur. De stad had net een pestepidemie achter de rug. Kruiden waren destijds van levensbelang, als basis voor medicijnen. In de Hortus bekwaamden artsen en apothekers zich in de receptuur. Dankzij de schepen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie breidde de Hortus zich in de 17e en 18e eeuw snel uit. De VOC-schepen brachten niet alleen kruiden en specerijen mee, maar ook exotische sierplanten. Enkele ‘kroonjuwelen’ van de Hortus stammen uit deze periode, zoals de 300 jaar oude Oostkaapse broodboom. Midden in dit levende museum ligt de Oranjerie met een van de mooiste terrassen van Amsterdam.

Na 1870 beleefde Amsterdam door een reeks samenvallende oorzaken, onder andere door de groeiende diamantindustrie, een grote economische opbloei. Dat was in deze buurt duidelijk te merken. De Plantage bezit interessante voorbeelden van laat-19e-eeuwse architectuur, zoals het huis met de vazen (Plantage Middenlaan-hoek Plantage Lepellaan) en het hierboven al genoemde Aquariumgebouw. De Plantage werd in die tijd ook een uitgaansbuurt met veel theaters.

De Artis-omgeving, ook wel Plantagebuurt genoemd, kent een aantal leuke restaurants; van eetcafes tot de Japanse keuken, ook in Artis zelf is een restaurant aanwezig.

De buurt en Artis zijn makkelijk te bereiken met tram 9 vanaf centraal station en met tram 14 vanaf de Dam.

Boek een appartement of een woonboot voor uw weekend Amsterdam: