Jordaan

  • Wij bieden meer dan 100 centraal gelegen accommodaties voor elk budget
  • Snel en veilig online boeken
  • Voer uw data in om meteen beschikbare accommodaties te zien

 filter op 
  filter wissen
14 accommodaties nabij Jordaan
lijst kaart
| | Toon alles |

De Jordaan is gelegen aan de westkant van de Grachtengordel. De wijk wordt begrensd door de Lijnbaansgracht, Brouwersgracht, Prinsengracht en de Passeerdersgracht en is in de 17e eeuw gebouwd. Bij de bouw is het patroon van de oude poldersloten gevolgd. De Jordaan was met zijn kleine huisjes van oudsher een echte volksbuurt.

Rembrandt van Rijn heeft hier gewoond; toen hij in 1655 bankroet ging betrok hij een huurwoning aan de Rozengracht, waar hij woonde tot hij in 1669 overleed. Een gevelsteen in het huidige huis op Rozengracht 184 herinnert aan de voormalige woning van Rembrandt.

De Jordaan is vaak bezongen door de muzikale talenten die er geboren zijn, zoals Johnny Jordaan, tante Leen en Manke Nelis.

Tegenwoordig is het een populaire buurt om te wonen en zijn de huizenprijzen hoog, als gevolg waarvan de oorspronkelijke bewoners zijn vertrokken naar buiten de stad. Nu wonen er vooral jonge tweeverdieners.

Er zijn veel bezienswaardigheden: de Westertoren, het Anne Frankhuis, de kleinere grachten met de grachtenpanden en de verscholen hofjes uit de 17e en 18e eeuw. Hofjes zijn een vroege vorm van bejaardenzorg en sociale woningbouw tegelijk, een oudedagsvoorziening voor arme, oude mensen. De oudjes woonden er gratis..

Er zijn veel kleinschalige winkels met verschillend aanbod: mode voor ieders smaak, specialistische zaakjes en aparte winkeltjes voor levensmiddelen. Een verademing ten opzichte van de grote winkelketens.

De volgende markten zijn in de Jordaan te vinden:
Zaterdag
Algemene markt: Verse waar, kleding, etc /Lindengracht
Boerenmarkt: Onbespoten groente, etc / Noordermarkt
Rommelmarkt: 2e hands artikelen / Noordermarkt
Vogeltjesmarkt: Vogels, knaagdieren, etc. / Noordermarkt
Maandag
Lapjesmarkt: Stoffen en Kleding / Westerstraat
Rommelmarkt: 2e hands artikelen / Noordermarkt
Dagelijks
Antiekmarkt de Looier: Antiek en kunst (overdekt) / Elandsgracht 109de Jordaan is een echt uitgaanscentrum. Er zijn veel cafeetjes, terrasjes en restaurants. Bijna elke keuken is er wel vertegenwoordigd.

De bereikbaarheid is eenvoudig met het openbaar vervoer: De tramlijnen 13, 14 en 17 en de bussen 21, 142,170 en 172 rijden over de Rozengracht door de Jordaan. De meeste straatjes zijn te smal voor het openbaar vervoer, daarom zullen de laatste meters vaak te voet afgelegd moeten worden.

Boek een appartement of een woonboot voor uw weekend Amsterdam: