Museumkwartier

  • Wij bieden meer dan 100 centraal gelegen accommodaties voor elk budget
  • Snel en veilig online boeken
  • Voer uw data in om meteen beschikbare accommodaties te zien

 filter op 
  filter wissen
2 accommodaties nabij Museumkwartier
lijst kaart
| | Toon alles |

Tussen ‘Vondelpark’, ‘Nieuw Zuid’ en ‘de Pijp’ ligt het museumkwartier, een chique woonwijk met winkels en met in het centrum het Concertgebouw en het Museumplein.

Op het open, grote gebied van het huidige museumplein en de omgeving stonden, voordat men er begon met de bouw van de nieuwe wijk, tuindersbedrijven, molens en een paar zomerverblijven. In het laatste kwart van de 19e eeuw werden er met losse hand enkele imposante gebouwen en stadsvilla’s neergezet, waaronder het Concertgebouw, het Stedelijk- en het Rijksmuseum. In 1883 toen in Amsterdam de Wereldtentoonstelling werd gehouden werd dit gebied tevens aangewezen als locatie voor de tentoonstellingspavilioens, die er 6 maanden stonden. Pas in 1907 begon de bebouwing van de woonwijk van het Museumkwartier. Het moest een deftige wijk worden, hetgeen nog steeds te zien is aan de brede opzet en de mooie en grote panden die er te vinden zijn. Het stratenplan stamt van P.J.H. Cuypers.

Rondom het museumplein liggen de drie belangrijke musea, het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum en het Van Gogh Museum. Het plein zelf is een groot grasveld met een vijver. Het vierde belangrijke gebouw aan het Museumplein is het Concertgebouw.

De bouw van het Concertbebouw begon in 1883 in een lege polder buiten de stad en de opening was vijf jaar later. Het gebouw telt drie concertzalen, de grote zaal is bekend om zijn superieure akoestiek, met name voor symfonische muziek. Sinds het begin heeft het Concertgebouw gediend als thuisbasis voor het Koninklijk Concertgebouworkest. Het orkest is wereldberoemd en wordt tot de beste orkesten ter wereld gerekend, sinds 2004 is Mariss Jansons de chefdirigent.

Het Rijksmuseum, aan de andere kant van het museumplein gelegen tussen het plein en de Spiegelgracht, is het belangrijkste kunst- en geschiedkundige Rijksmuseum van Nederland. Het gebouw dat onder architectuur van P.J.H. Cuypers tussen 1876 en 1885 werd gebouwd telt ruim 200 zalen. De collectie omvat onder meer topstukken van bekende oude hollandse meesters als Jan van Scorel, Jacob van Ruisdael, Dirck Hals, Frans Hals, Johannes Vermeer, Rembrandt van Rijn, Jan Steen en Hendrick ter Brugghen.

Het Stedelijk Museum voor moderne kunst, dat in de 90er jaren van de 19e eeuw werd gebouwd, is wegens een grote renovatie tot 2012 gesloten.

Het drukst bezochte museum aan het plein is het van Gogh Museum. Het gebouw dat ontworpen is door Gerrit Rietveld werd tussen 1969 en 1973 gebouwd.De verzameling van het museum bevat onder andere ruim tweehonderd schilderijen en vijfhonderd tekeningen van Vincent van Gogh.

Het Museumkwartier wordt in het midden door de van Baerlestraat doorsneden. Het Concertgebouw ligt aan deze straat. Vele winkels zijn hier gevestigd; nabij de andere belangrijke Winkelstraat van de buurt, de PC Hooftstraat, zijn veel modewinkels en enkele couturiers te vinden. Paralel aan de PC Hooftstraat loopt volgens velen de mooiste straat van de wijk, de Jan Luijkenstraat, een rustige straat waar de huizen worden gekenmerkt door vele Jugendstil elementen.

[De tramlijnen 2, 3, 5, 12, 16 en 24 rijden door de wijk.]

Boek een appartement of een woonboot voor uw weekend Amsterdam: