Oostelijke eilanden

  • Wij bieden meer dan 100 centraal gelegen accommodaties voor elk budget
  • Snel en veilig online boeken
  • Voer uw data in om meteen beschikbare accommodaties te zien

 filter op 
  filter wissen
8 accommodaties nabij Oostelijke eilanden
lijst kaart
| | Toon alles |

Oostelijke eilandenAls gevolg van een grootschalige stadsuitbreiding in de 17e eeuw moest de scheepvaartindustrie uitwijken en koos men wegens de ligging voor het gebied ten noorden van de Hoogte Kadijk. Dit gebied, dat oorspronkelijk een deel van het IJ was, ontstond door ophoging (het zogenaamde aanplempen). Deze drie aangeplempte ‘Oostelijke eilanden’ zijn van west naar oost: Kattenburg, Wittenburg en Oostenburg. Veel scheepvaart geralateerde bedrijven vestigden zich hier, zoals werven en grote opslagen.

Op het westelijk deel van Kattenburg vestigde zich de Admiraliteit van Amsterdam, tegenwoordig de Koninklijke Marine. Het imposante, voormalige magazijn van de marine dat uit het water opreist en van af het Nemo goed te zien is stemt uit 1656 en werd in 1972 het nieuwe onderkomen van het scheepvaartmuseum – het museum is wegens renovatie gesloten tot eind 2010. De collectie bestaande uit schilderijen, schaalmodellen, wapens, geeft een beeld van het roemruchte maritieme verleden van Nederland.

Was Kattenburg altijd meer een woongebied (in de jaren ’60 van de vorige eeuw volledig vernieuwd), Oostenburg was van oudsher altijd een industriegebied. De Verenigde Oost Indische Compagnie bouwde er rond 1800 zijn werven, maar de bloeiperiode van de V.O.C. en de scheepvaartindustrie waren toen al voorbij en de staal -en machineindustrie nam het gebied over. Maar ook die tijd is voorbij en sinds het vertrek van machinefabrikant van Stork verdween daarmee de laatste industrie van Oostenburg is het gebied in snel tempo veranderd in een trendy wijk. De voormalige hallen van Stork zijn met behoudt van hun industriele karakter omgebouwd tot evenementenhallen, zoals de ‘Theaterfabriek‘ en ‘Amsterdam Convention Factory‘.

Wittenburg, het meest bewoonde van de drie eilanden raakte bij de explosieve bevolkinsgroei van eind 19e en begin 20ste eeuw overvol en de situatie er ernstig. De huizen waren helemaal verkrot. Na de Tweede Wereldoorlog werden plannen gemaakt om de buurt op te knappen. De slechte huizen werden gesloopt en werden vervangen.

De drie eilanden zijn verbonden door de zogenoemde ‘eilandenboulevard’ langs de Nieuwevaart. Aan deze boulevard zijn winkels en horecagelegenheden te vinden, onder andere de door veel Amsterdammers geliefde ambachtelijke rokerij van Frank Heyn. Halverwege de vaart, op Wittenburg is de Oosterkerk die uit de tweede helft van de 17e eeuw stamt. Aan de overkant van de vaart ligt het museum ’t Kromhout’, een scheepswerf uit 1757, waar nu een museum gevestigd is waar je nu nog oude stoommachines, motoren en een werkplaats met smederij van vroeger kunt bekijken. Ook zie je er oude schepen en er lopen mensen rond die veel weten van het oude scheepsambacht.

De oostelijke eilanden zijn vanaf het Centraal Station te voet bereikbaar of met bus lijn 42, 22 en 32 of tram lijn 26.

Boek een appartement of een woonboot voor uw weekend Amsterdam: