Oostelijke grachtengordel

  • Wij bieden meer dan 100 centraal gelegen accommodaties voor elk budget
  • Snel en veilig online boeken
  • Voer uw data in om meteen beschikbare accommodaties te zien

 filter op 
  filter wissen
11 accommodaties nabij Oostelijke grachtengordel
lijst kaart
| | Toon alles |

oostelijke grachtengordelTussen Utrechtsestraat en Muidergracht en tussen Rembrandtsplein en Singelgracht bevindt zich het gebied van de oostelijke grachtengordel.

Met het graven van de hoofdgrachten van Amsterdam werd in het begin van de gouden eeuw de grote stadsuitbreiding begonnen.Na 1658, in de laatste fase van de uitbreiding werd dit gedeelte aangelegd, tussen Utrechtsestraat en Amstel en ten slotte, aan de oostzijde van de Amstel, het verlengde van de hoofdgrachten: de Nieuwe Herengracht, Nieuwe Keizersgracht en de Nieuwe Prinsengracht.

Het Rembrandtplein en het Thorbeckeplein zijn aan elkaar verbonden. Hier zijn behalve bioscopen, café’s met terrasjes, ook nachtclubs, kleinere theaters en discotheken. Ook begint hier het Gay uitgaansgebied de Reguliersdwarsstraat.

Bij het Rembrandtplein, aan de Herengracht is het museum Willet Holthuysen, een volledig ingerichte Amsterdamse grachtenpand.

Vanaf Het Rembrandtplein loopt de Utrechtsestraat in zuidelijke richting naar het Frederiksplein waar de Nederlandse Bank staat, de centrale bank van Nederland.

De Utrechtsestraat is een winkelstraat met restaurants. Voor de muziekliefhebber is hier Concerto (nieuw en 2e hands cd’s). Verder zijn er modewinkels, design, boekwinkels en delicatessen.

Rust vindt men op het Amstelveld bij de kruising van Utrechtsestraat en Prinsengracht: een open plein met rondom vleugelnootbomen en aan de westkant de uit 1670 stammende, houten Amstelkerk.

De westelijke en oostelijke oever van de Amstel worden onder andere met elkaar verbonden door de Magere Brug, een ophaalbrug van wit geschilderd hout, eveneens gebouwd in 1670 en opnieuw gebouwd in 1871, omdat hij te mager (small) was. Tot 2003 reed er autoverkeer over deze brug.

Het grootste (Circus-) Theater van de stad is aan de oostkade van de Amtel: het Carré. Dit theater is in 1887 gebouwd en was aanvankelijk alleen in gebruik als circustheater, snel werd het ook gebruikt voor revue, operette en variété, en tegenwoordig voornamelijk voor musicals, popconcerten, circus-, muziek-, toneel- en cabaret. De stalen bogen van de dakconstructie zijn ontworpen en vervaardigd door Gustave Eiffel. Niet ver van Carré, ook aan de Amstel, is in het voormalige verpleeghuis Amstelhof sinds 2004 de ‘Hermitage Amsterdam’ gevestigd, een dependance van de Hermitage in St. Petersburg. Tijdelijke tentoonstellingen van de schatten uit het depot in Sint-Petersburg vullen de 4.000 vierkante meter tentoonstellingsruimte.

De Weesperstraat is een drukke verkeersader met aan weerszijden grootschalige bebouwing, deze straat loopt dwars door het verder vrij rustige gebied van straatjes en grachtjes ten oosten van de Amstel.

Boek een appartement of een woonboot voor uw weekend Amsterdam: