Oosterpark

  • Wij bieden meer dan 100 centraal gelegen accommodaties voor elk budget
  • Snel en veilig online boeken
  • Voer uw data in om meteen beschikbare accommodaties te zien

 filter op 
  filter wissen
1 accommodatie nabij Oosterpark
lijst kaart
| | Toon alles |

De Oosterparkbuurt met als middelpunt het Oosterpark werd eind vorige eeuw in zijn huidige vorm aangelegd. Men wilde een wijk op stand bouwen maar door bezuinigingen is dat maar deels gelukt, met name aan de rand van het Oosterpark vind je fraaie huizen. Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, een katholiek ziekenhuis breidde uit en vestigde zich in deze buurt. Veel katholieken maar ook veel Joden uit de binnenstad trokken in de nieuwe huizen.

In 1926 werd op het terrein van de Oosterbegraafplaats het Koninklijk Instituut voor de Tropen gebouwd. De begraafplaats is verplaatst naar Watergraafsmeer en heet nu de ‘Nieuwe Oosterbegraafplaats’

In de Tweede Wereldoorlog en vooral tijdens de hongerwinter van 1945 zijn veel van de oorspronkelijke huizen als brandhout verdwenen. In de jaren ’70 van de vorige eeuw werden de ‘gaten’ gedicht met ruimere woningen en de buurt leefde weer op. Tegenwoordig is een huis in de Oosterparkbuurt populair.

Het Oosterpark is het eerste grote stadspark dat door de gemeente Amsterdam in 1891 werd aangelegd.  Het is ontworpen door Leonard Anthony Springer in Engelse landschapsstijl. Door het park heen zijn een aantal beelden en monumenten te zien waaronder de volgende:

‘de Schreeuw’ van Jeroen Henneman is een beeld ter nagedachtenis aan filmmaker en columnist Theo van Gogh, die in november 2004 in de buurt is vermoord om zijn openbare kritiek op de Islam. Het beeld verwijst dan ook naar de vrijheid van meningsuiting. ‘De Titaantjes’, een beeld door Hans Baayens ter nagedachtenis aan een beroemde Nederlandse schrijver, Nescio (pseudoniem van Jan H.M. Gronloh, 1882-1961) en zijn gelijknamige boek.

‘Het Nationaal Monument Slavernijverleden’ naar een ontwerp van Erwin de Vries staat in het park sinds 2002. Op 1 juli wordt hier elk jaar de afschaffing van de slavernij herdacht (1 juli 1863).

Op 5 mei wordt in het Oosterpark ieder jaar het Oosterparkfestival gehouden dat voor iedereen vrij toegankelijk is. Liefhebbers van wereldmuziek kunnen in juni naar het ‘Roots Open Air’, onderdeel van het ‘Amsterdam Roots Festival, dat hier ook ieder jaar wordt gehouden.

Het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)

Linnaeusstraat 2 / www.tropenmuseum.nl

Het Tropeninstituut werd in 1926 voltooid op het voormalige terrein van de Oosterbegraafplaats. Het KIT richt zich op kennis, overdracht en samenwerking op het gebied van de verschillende wereldculturen. Het Tropenmuseum was een voortzetting van het in 1864 opgerichte Koloniaal Museum te Haarlem. Toen in 1926 de bouw was voltooid bestond de kerncollectie uit de collectie van het Koloniaal Museum en de antropologische collectie van Artis. Tegenwoordig beslaat de collectie zo’n 150.000 foto’s en 165.000 voorwerpen en dan met name gebruiksvoorwerpen als huisraad, gereedschap en sieraden. Er zijn 8 permanente exposities en een steeds wisselend aanbod aan andere exposities. Tevens biedt het Tropenmuseum het grootste aanbod aan wereldmuziek aan, is er een uitgebreide bibliotheek en ook een restaurant met een wereldse kaart.

Boek een appartement of een woonboot voor uw weekend Amsterdam: