Oud West

  • Wij bieden meer dan 100 centraal gelegen accommodaties voor elk budget
  • Snel en veilig online boeken
  • Voer uw data in om meteen beschikbare accommodaties te zien

 filter op 
  filter wissen
14 accommodaties nabij Oud West
lijst kaart
| | Toon alles |

Oud-West is onderdeel van de 19e eeuwse stadsuitbreiding. Het is aangelegd als een wijk voor arbeiders. Het ligt op loopafstand van het Vondelpark en het Leidseplein. De sfeer van het stadsdeel is intiem, compact en kleinschalig, maar ook levendig en stedelijk, maar niet toeristisch.

Er zijn 3 grote straten die ongeveer van oost naar west lopen: de Overtoom, de Kinkerstraat en de de Clerqstraat.

De Overtoom loopt parallel aan het Vondelpark. Deze weg is in de middeleeuwen aangelegd, naar aanleiding van het Mirakel van Amsterdam. Dit mirakel zou op 15 maart 1345 plaats hebben gevonden in een woning aan de huidige Kalverstraat (vlak bij de Dam), toen een zieke man een hostie van een priester kreeg. De zieke moest overgeven en het braaksel werd in de brandende haard gegooid, maar de hostie verbrandde niet. Op de plaats van het huis werd niet lang na dit mirakel een kapel gebouwd: de Heilige Stede. Voor de vele pelgrims die naar de kapel kwamen werd tussen 1360 en 1370 de ‘Heilige Weg’ aangelegd, zoals de Overtoom toen heette. Nog elk jaar wordt er rond 15 maart een processie gehouden in het centrum van Amsterdam, de Stille Omgang geheten, waar duizenden mensen op af komen.

Tussen het Vondelpark en de Overtoom bevindt zich iets bijzonders. Via een onopvallende toegangspoort in de Vondelstraat kom je bij een van de mooiste stadsmaneges van Europa, De Hollandsche Manege. Het is de oudste rijschool in Nederland. Het gebouw bestaat 125 jaar, maar De Hollandsche Manege is een begrip vanaf 1744. In de foyer, die met houtsnijwerk en stucwerk versierd is, kan je een kopje koffie drinken.

Aan de andere kant van de Overtoom ligt het het WG-terrein, op de plek waar vroeger het Pesthuys, het Buitengasthuis en tot de jaren 80 van de vorige eeuw het Wilhelmina Gasthuis stond. Het terrein biedt onderdak aan onder andere woon-/werkplekken voor kunstenaars, diverse ateliers, een galerie en een tentoonstellingsruimte voor hedendaagse beeldende kunst. Het voormalige Pathologisch Anatomisch Laboratorium wordt de komende jaren verbouwd tot een plek waar tentoonstellingsruimten, drie bioscoopzalen, een mediacafé/restaurant, en een boekhandel te vinden zullen zijn.

Aan de Kinkerstraat, een volkse winkelstraat, vind je elke dag de gezellige en goedkope ‘ten Katemarkt‘ waar je verse vis, groenten, bloemen, kleding en huishoudspullen kan kopen.

Als je de ten Katemarkt afloopt kom je in de Bellamybuurt met zijn vriendelijke, dorpse, karakter. De buurt kent nog veel historische bebouwing en het oorspronkelijke lage polderpeil is op diverse plekken nog zichtbaar. Ook tegenwoordig zijn nog vele kleinschalige bedrijven gevestigd in de buurt.

Aan het Bellamyplein staat de de voormalige tramremise.

Aan de Bilderdijkstraat staat het gebouw van Lettergieterij Tetterode. In 1950 gebouwd en ontworpen door de architecten Merkelbach/Elling. Het is een van de mooiste voorbeelden van nieuwe zakelijke architectuur in Amsterdam. Tegenwoordig herbergt het gebouw ateliers voor Kunstenaars en de Asschenbach galerie.

De bereikbaarheid van Oud-West vanaf het Centraal Station:
Tram 17 rijdt naar de Kinkerstraat
Tram 1 rijdt naar de Overtoom
Tram 13 rijdt naar de de Clerqstraat

Boek een appartement of een woonboot voor uw weekend Amsterdam: