Staatsliedenbuurt

  • Wij bieden meer dan 100 centraal gelegen accommodaties voor elk budget
  • Snel en veilig online boeken
  • Voer uw data in om meteen beschikbare accommodaties te zien

 filter op 
  filter wissen
4 accommodaties nabij Staatsliedenbuurt
lijst kaart
| | Toon alles |

De Staatsliedenbuurt ligt in het noordwesten van de stad, westelijk van de Jordaan en ten noorden van de Kostverlorenvaart. In het noorden begrensd door het Westerpark met de voormalige Westergasfabriek, een complex van gebouwen waar uiteenlopende culturele evenementen worden georganiseerd van tentoonstellingen tot optredens en culturele beurzen. In het westen is de buurt begrensd door de Centrale Markthallen van de stad, hier is al meer dan 70 jaar de Amsterdamse groothandelsmarkt in groenten en fruit, vis, wild, gevogelte en levensmiddelen. Tot in de tweede helft van de negentiende eeuw was het gebied van de Staatsliedenbuurt een soort industrieterrein net buiten Amsterdam en stonden in deze kleine buurt zo’n twintig molens; een mooi overblijfsel daarvan is de in 1996 gerestaureerde houtzaagmolen de Otter, tegenover de Centrale Markthallen op de grens met de buurt oud west.

De buurt is een typische 19e eeuwse wijk, opgebouwd volgens een stratennetwerk met pleintjes. In de 60er jaren van de vorige eeuw vond door de groeiende welvaart een leegloop van autochtone bewoners plaats en verpauperde de buurt. In de 80er jaren werden veel van de leegstaande en vervallen woningen gekraakt en beleefde de buurt een onrustige tijd. In de jaren 90 vond herstel plaats en veranderde de buurt in een geliefde wijk. Onderdeel van de grote herstelwerken van de buurt is de autovrije milieuwijk: ‘ECO-wijk‘. Deze geheel nieuwe wijk is gebouwd op het voormalige GWL terrein. GWL staat voor Gemeentewaterleidingbedrijf, het bedrijf dat hier medio 19de eeuw startte toen men begon via pijpleidingen vanuit de duinen bij de noordzee, drinkwater naar de stad te pompen. Hier bevonden zich behalve enorme waterreservoirs ook machinegebouwen. Tijdens de bouw van de Eco-wijk heeft men enkele gebouwen uit de tijd dat het GWL hier gevestigd was bewaard: in het machinepompgebouw, een pompstation uit 1900 is nu een enorm restaurant, Café Restaurant Amsterdam gevestigd met 270 plaatsen. De niet grote, maar vaak veranderende menukaart is gevarieerd en de prijzen zijn niet hoog. Het restaurant is ook bijzonder geschikt om kinderen mee naartoe te nemen. Tegenover het pompgebouw doet ook de witte watertoren nog aan de GWL tijd denken.

De staatsliedenbuurt is het beste bereikbaar met tram lijn 10. De lijn heeft haar eindpunt midden in de buurt op het van Limburg Stirumplein. Van daar trekt de tramlijn een circel rond het oude centrum, langs Rozengracht, Leidseplein en Weteringcircuit waarvandaan trams door het oude centrum naar het Centraal Station gaan.

Boek een appartement of een woonboot voor uw weekend Amsterdam: