Surinameplein

  • Wij bieden meer dan 100 centraal gelegen accommodaties voor elk budget
  • Snel en veilig online boeken
  • Voer uw data in om meteen beschikbare accommodaties te zien

 filter op 
  filter wissen
1 accommodatie nabij Surinameplein
lijst kaart
| | Toon alles |

SurinamepleinDeze wijk ligt zuidelijk van de Postjeswetering, en tussen de rivier en hoofdvaarroute de Schinkel en in het westen de Westlandgracht. In de zuidelijkste punt van deze wijk is een van de grootste geheimen van de buurt en de beste plek van de stad om tot rust te komen: begraafplaats ‘Te Vraag‘. Deze begraafplaats is al tientallen jaren niet meer in gebruik en wordt nu als een romantisch park verzorgd en gekoesterd door het aldaar wonend kunstenaarsechtpaar.

De wijk heeft twee belangrijke pleinen: het Hoofddorpplein en het Surinameplein. Het Hoofddorpplein is gebouwd in de periode 1927-1930 door Johan Melchior van der Mey. Samen met Pieter Kramer en Michel de Klerk ontwierp van der Mey het beroemde Scheepvaarthuis (1911-1916) tegenover het Centraal Station, waarin nu het Grand Hotel Amrâth gevestigd is. Het Hoofdorpplein is een mooi stijlvoorbeeld van de laatste periode van deze architectuurstroming waar deze drie de belangrijkste architecten van zijn: de Amsterdamse School. Met name de totaal gerenoveerde hoek Sloterkade Hoofddorpweg, vlak bij het plein, waar nu de ‘Schinkel-apotheek’ is gevestigd, blinkt uit in stijl. Aan het Hoofddorpplein en in de omgeving van het plein zijn bijzonder veel winkels te vinden, waaronder enkele specialisten (bijvoorbeeld de slijter Overmars) die in de wijde omtrek bekend zijn.

Het Surinameplein van architect J. Roodenburgh is aangelegd in het begin van de twintiger jaren van de vorige eeuw. Wat de architectuur betreft is hier vooral de arcadebouw opvallend. De Cornelis Lelylaan die aansluiting heeft op de ringweg A10 en die op het Suriname plein uitkomt is een belangrijke toegangsweg naar de stad. Het plein is groot opgezet en is, behalve de bebouwing aan de oost en zuidzijde, vooral een grote verkeersrotonde.

Aan de Sloterkade vind je ‘caffe Oslo’ en iets verderop ‘Gent aan de Schinkel’, sfeervolle eetcafés waar je ook buiten kunt zitten en naar de bootjes kunt kijken die langskomen.

De wijk is vooral een en was dat vooralsnog vooral aan de rand van de stad, maar het centrum rukt steeds verder op naar de buitenwijken en via Amsterdam Oud-Zuid en door de aantrekkelijkheid van de winkelbuurt rond het Hoofddorpplein is de vraag naar woningen in deze buurt sterk gestegen, en bij die stijging zijn de prijzen per vierkant meter niet achtergebleven. Verder wordt de buurt ook wegens haar ligging ten opzichte van de zuidas, de ring A10 en het dichtbij gelegen Amsterdamse Bos steeds meer gewaardeerd.

De belangrijkste tramlijnen zijn lijn 2 over het Hoofddorpplein en lijn 1 over het Surinameplein.

Boek een appartement of een woonboot voor uw weekend Amsterdam: