Vondelpark

  • Wij bieden meer dan 100 centraal gelegen accommodaties voor elk budget
  • Snel en veilig online boeken
  • Voer uw data in om meteen beschikbare accommodaties te zien

 filter op 
  filter wissen
16 accommodaties nabij Vondelpark
lijst kaart
| | Toon alles |

Zuidelijk van de Overtoom ligt parallel aan deze bijna twee kilometer lange straat het beroemdste en meest gebruikte park van Amsterdam, het Vondelpark. Het gebied was in gebruik van boeren en tuinders. De smalle strook tussen Overtoom en park werd in het laatste kwart van de negentiende eeuw aangelegd, nadat het park, aanvankelijk onder de naam ‘Nieuwe Park’, in 1865 in gebruik was genomen. Het is een geliefde woonwijk met villa’s en ruime woningen. Een opmerkelijk monument in de buurt is de Vondelkerk, gebouwd door P.J.H. Cuypers (o.a. architect van het Centraal Station en het Rijksmuseum) en iets westelijker van de kerk is ook de villa die Cuypers voor zichzelf gebouwd heeft te vinden, Vondelstraat 77. Iets verderop is de tamelijk verscholen ‘Vondelmanege‘ een bezoek waard. Het gebouw stamt uit 1882 en is in Renaissancestijl gebouwd.

Het Vondelpark is een rijksmonument, het is tussen 1865 en 1877 aangelegd en is voorzien van vijvers en grachten, tennisbanen, een rosarium en lange lanen. In het oosten, aan de Leidseplein zijde begint het park heel gecultiveerd, hier bevindt zich onder andere in een enorme villa, waar aanvankelijk de Amsterdamse Huishoudschool gevestigd was, sinds 1974 de amsterdamse jeugdherberg. Ook is hier het openluchttheater waar in de zomer maanden juni tot en met augustus gratis muziek en theater-optredens zijn. Van de verschillende speeltuinen is de speeltuin bij het Melkhuisje het grootste. Zodra de zon schijnt is het park altijd druk en een uitgekozen plek om te flaneren, te voetballen of in het gras te liggen en een boek te lezen. Naar het westen toe is de stijl van het park steeds landelijker en vind men lanen en weiden waar soms vee staat.

Ten zuiden van het Vondelpark is de villawijk ‘Willemspark/Oud-Zuid’ die rondom grenst aan de museumbuurt, de wijk Nieuw-Zuid en in het westen de rivier de Schinkel. Aan het begin van de twintigste eeuw begon men, met het doel om te voorkomen dat rijke Amsterdammers de stad verlieten, deze deftige woonbuurt aan te leggen met statige huizen, een eigen park en brede straten. Het oorspronkelijke plan was een strak stratenpatroon, maar daarin kwamen tijdens de aanleg, met name aan de parkkant lanen en straten met krommingen die de parkachtige sfeer versterkten. De Schinkel in het westen is een gekanaliseerde rivier en hoofdvaarroute; de Schinkel is onderdeel van de ‘Staande Mastroute‘ die voor zeilschepen de Zeeuwse Delta en het IJsselmeer met elkaar verbindt.

Nog steeds is deze buurt bijzonder geliefd en zijn de vierkante meter prijzen hoog. Rond de centraal gelegen winkelstraten ‘de Cornelis Schuyt‘ en de Jacob Obrechtstraat waar de chique buurtbewoners bij groentenspecialist en fromagerie hun dagelijkse boodschapjes doen, hangt een dorpse sfeer. Iets verderop richting Leidseplein is de bekende PC Hooftstraat; ook hier rijden veel SUV’s en cabrio’s, het aanbod is hier iets meer gericht op mode.

Vanaf het Leidseplein rijden noordelijk van het Vondelpark over de Overtoom tramlijn 1 en 6, zuidelijk van het Vondelpark door de Willemsparkweg en de Koninginneweg rijdt lijn 2. In het Vondelpark kan ook gefietst worden.

Boek een appartement of een woonboot voor uw weekend Amsterdam: