Watergraafsmeer

  • Wij bieden meer dan 100 centraal gelegen accommodaties voor elk budget
  • Snel en veilig online boeken
  • Voer uw data in om meteen beschikbare accommodaties te zien

 filter op 
  filter wissen
1 accommodatie nabij Watergraafsmeer
lijst kaart
| | Toon alles |

Het gebied dat op de website-kaart onder de noemer Watergraafsmeer staat, is ontstaan in 1629 na droogmaking van het Diemermeer en behoort tot de laagstgelegen delen van Amsterdam. Het bevindt zich tussen Ringdijk, Gooiseweg, Kruislaan en in het noorden de spoorlijn richt Weesp.

In de 17e en 18e eeuw bouwden veel welgestelde Amsterdammers buitenplaatsen in de Watergraafsmeer. Frankendael, in het midden van de wijk,is het laatste nog bestaande buitenhuis in de Watergraafsmeer.

De Watergraafsmeer is nu overwegend een woonwijk met ruimere woningen die vaak ook een eigen tuin hebben. Aangezien de verbinding met het centrum van de stad met tram 9 bijzonder goed en snel is is de wijk een geliefde woonwijk voor Amsterdammers die ruim en rustig willen wonen.

In het oosten, aan het einde van de Kruislaan is het Science Park Amsterdam gevestigd, een centrum voor exacte wetenschap. Hier bevindt zich onder andere faculteiten van de Universiteit van Amsterdam en de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX). Het is het belangrijkste internetknooppunt van Nederland en het grootste ter wereld. Een zeer groot deel van het internetverkeer met het buitenland en verkeer tussen Nederlandse internetproviders wordt afgehandeld via het netwerk van AMS-IX.

In 1927 werd de eerste steen gelegd van het Linnaeushof, een woningen complex dat als geheel een gemeentelijk monument is. Het ligt midden in de wijk, tegenover Frankendael. Het werd gebouw door AmsterdamseSchool-architecten A.J. Kropholler en A.J.J.F. Staal. In de stijl van de bouw is de herkomst van de architecten nog te herkennen, maar de landelijke stedelijkheid van het Linnaeushof, de soberheid, die door de speelse schikking van de gebouwen wordt opgefrist, en centraal in het hof, de combinatie van de kolosale kerk van de H.H. Martelaren van Gorcum naast het openheid scheppende tennispark, al deze bijzonderheden samen geven een heel eigen sfeer.

Iets buiten de web-kaart grenst de wijk aan de gemeente Diemen. Op de grens bevindt zich een opmerkelijke kleine wijk die voor architectuur-geïnteresseerden een wandeling zeker waard is: Betondorp. Het dorp werd gebouwd tussen 1923 en 1925 en lag in die tijd nog ver buiten de stad. De belangrijkste architecten van het project waren J.B. van Loghem en D. Greiner Beton werd gebruikt, omdat beton goedkoop was en bij de bouw minder arbeidsintensief, en omdat er in de tijd van de bouw een gebrek aan bakstenen was. Het dorp is opgezet rond een centraal plein, Brink geheten, waar de winkels, de bibliotheek en het verenigingsgebouw zijn gevestigd. Er was in de opzet niet een kerk en ook niet een café opgenomen. De huizen zijn klein en hebben alle platte daken. Behalve de bekende schrijver Gerard Reve, is ook Johan Cruyff in Betondorp opgegroeid. Naast het dorp, aan de andere kant van de Middenweg bevond zich tot 1996 stadion ‘De Meer’ van voetbalclub Ajax.

Bereikbaarheid: tram 9

Boek een appartement of een woonboot voor uw weekend Amsterdam: