Westelijke eilanden

  • Wij bieden meer dan 100 centraal gelegen accommodaties voor elk budget
  • Snel en veilig online boeken
  • Voer uw data in om meteen beschikbare accommodaties te zien

 filter op 
  filter wissen
4 accommodaties nabij Westelijke Eilanden
lijst kaart
| | Toon alles |

Als je in het westen van de stad vanaf de Haarlemmerstraat in noordelijke richting onder het spoor door gaat, kom je op de Westelijke eilanden: Bickerseiland, Realeneiland en Prinseneiland. Hier staan prachtige monumentale pakhuizen uit de 17e eeuw.

Tussen 1613 en 1615 werden de westelijke eilanden aangelegd om het havengebied te vergroten. Er werden pakhuizen gebouwd, en scheepswerven. Meer dan 300 jaar, tot na de Tweede Wereldoorlog, bleef de scheepsbouw en de bedrijvigheid die daar bij hoort de westelijke eilanden karakteriseren. Daarna werden de schepen te groot voor deze haven. De namen van straten herinneren nog aan de tijd van weleer: De Teertuinen en de Breeuwersstraat, de Zandhoek en de Silodam.

De omgeving heeft kunstenaars altijd bijzonder geïnspireerd. George Hendrik Breitner (1857-1923) werkte tot 1914 op het Prinseneiland, en Jacob Olie (1834-1905) kwam van de Westelijke eilanden en fotografeerde de buurt uitgebreid.

De plek werd na de Tweede Wereldoorlog herontdekt door kunstenaars en musici. Onder andere Jef Diederen, Reinier Lucassen, Willem Breuker, Benno Premsela en Johan van der Keuken woonden en werkten hier. De pakhuizen kregen een nieuwe bestemming doordat er bewoners in trokken. De industrie verdween, op een paar pittoreske scheepswerfjes na. De Westelijke eilanden vormen een klein wereldje op zichzelf, als een eiland in de stad. Er is nog veel van de sfeer van het bedrijvige verleden bewaard gebleven.

Liefhebbers van schilderachtige ophaalbruggen kunnen hun hart ophalen bij een bezoek aan de Westelijke Eilanden. De Drieharingenbrug over de Realengracht is een bijzondere houten ophaalbrug die het Prinseneiland verbindt met het Realeneiland. Het is de smalste ophaalbrug van Amsterdam. Hij is genoemd naar het huis ‘De Drie Haringen’ in de Vierwindendwarsstraat 1 op het Realeneiland, herkenbaar aan de drie vissen boven de deur. Bijna alle eilanden zijn met elkaar verbonden via dit soort houten ‘wipbruggen‘, zoals de grote Sloterdijkerbrug naar het Prinseneiland en de twee bruggen bij de Zandhoek.

‘Tussen de Bogen’, de bogen van de oude spoordijk die het gebied scheidt van de stad, zijn als werk- en winkelruimten heringericht. Je vindt er meubelmakers, architecten kunstenaars en andere ambachtelijke en dienstverlenende bedrijven.

Bereikbaarheid Westelijke eilanden vanaf het Centraal Station:
Naar het Haarlemmerplein: stadsbus 18 en 22
Naar het Barentszplein: stadsbus 48

Boek een appartement of een woonboot voor uw weekend Amsterdam: