Westelijke grachtengordel

  • Wij bieden meer dan 100 centraal gelegen accommodaties voor elk budget
  • Snel en veilig online boeken
  • Voer uw data in om meteen beschikbare accommodaties te zien

 filter op 
  filter wissen
14 accommodaties nabij Westelijke grachtengordel
lijst kaart
| | Toon alles |

Westelijke grachtengordelDit gebied behelst de de drie hoofdgrachten – Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht – die in een halve maan vorm om het oude centrum liggen, in het noorden beginnen ze bij de Brouwersgracht. Het gebied ‘Grachtengordel west’ loopt tot aan de Utrechtsestraat die de grachten in het oosten kruist.

In 1612 startte men een grote stadsuitbreiding en werd begonnen met het graven van de drie hoofdgrachten, eerst vanaf het noorden tot aan de Leidsegracht, vanaf 1658 werden de grachten doorgetrokken tot voorbij de Utrechtsestraat.

Met op een relatief klein oppervlak zijn ruim 8000 beschermde monumenten te vinden. De samenhang van zijn burgerlijke woonhuisarchitectuur is waar de stad zo bekend om is, daarbij gaat het vooral om de vele grachten met de grachtenpanden.

Ten zuiden van de Brouwersgracht, die zijn naam dankt aan de vele bierbrouwers die hier in de 16de en 17e eeuw gevestigd waren, lopen vele kleine straatjes tussen de hoofdgrachten. In deze straatjes zijn talloze restaurants, café’s en kleine winkels te vinden, van haute-couture tot second-hand en van eenvoudige lunchrooms tot delicatesse zaken, gespecialiseerde whisky winkels en banketbakkers.

Het gebied wordt doorsneden door de Leidsestraat (tramlijn 1, 2, 5) die het Koningsplein en het Leidseplein met elkaar verbindt. Vroeger was dit de straat van reisbureaus en vliegmaatschappijen en enkele chique winkels (bijou’s, maatkleding en kwaliteit schoenen), sinds de 80er jaren zijn het vooral confectie kledingwinkels en cadeau winkels die hier te vinden zijn – uitzondering blijft Metz aan de Keizersgracht, met een dakcafé met prachtig uitzicht.

Centraal gebouw aan het Leidseplein is, tegenover het American hotel, de Stadschouwburg. De omgeving van de stadschouwburg telt aan het Leidseplein en in de vele straatjes eromheen kleinere restaurants met Indiaase, Italiaanse, Griekse en Japanse keukens. Verder zijn hier een groot aantal bioscopen en theaters (Bellevue; Nieuwe de la Mar; de Balie) te vinden.

Het zuidelijk deel van dit grachtengebied is vrij rustig, met als enige drukke straat de Vijzelstraat en ten oosten daarvan een van de mooiste grachten van Amsterdam, de Reguliersgracht.

Bereikbaarheid: Opstapper; tram 14,17,1,5,2,24,4)

Boek een appartement of een woonboot voor uw weekend Amsterdam: