Voorbereiding en schoonmaak

Hoe maak ik mijn ruimte klaar voor gasten?

Je hoeft je huis niet helemaal leeg te maken, persoonlijke spullen geven een ruimte juist charme. Zorg wel dat er wat hang- en kastruimte is, zodat je gasten hun koffertje kunnen uitpakken.

Is mijn accommodatie veilig voor gasten?

Jouw gasten zijn onbekend in je huis. Daarom is het goed om vooraf je huis op veiligheid te controleren.

Denk daarbij aan de volgende punten:
-Zijn er rookmelders, brandblussers en een branddeken in de keuken?

-Het is belangrijk dat je een vluchtplan maakt, en dat je de vluchtroutes bij aankomst aan de gasten laat zien. Controleer altijd of vluchtroutes niet gebarricadeerd zijn.

-Schaft een vluchtladder aan als dat nodig is: Stel dat de vastgestelde vluchtroutes uit je vluchtplan door de brand niet meer begaanbaar zijn, dan is een vluchtladder een uitstekende manier om te vluchten vanuit een raam.

-Als je een deel van je huis aanbiedt, en ‘s nachts deuren op het nachtslot doet, zorg er dan voor dat de sleutel òf in het slot blijft, òf op een duidelijk herkenbare plek in de buurt van het slot is, bij voorbeeld in een rood afsluitbaar sleutelkastje met glazen deurtje.

-Geef gasten het noodnummer 112

Voor meer informatie: http://www.brandweer.nl/ en  www.veiligheid.nl

Dekt mijn inboedelverzekering of opstalverzekering schade die door gasten veroorzaakt is?

Dat hangt af van de polisvoorwaarden. Neem contact op met je verzekeraar.

Gasten kunnen, als ze schade veroorzaken en daarvoor verzekerd zijn (WA), bij hun verzekering aanspraak maken op vergoeding.

Hoe weten gasten hoe ze met mijn spullen om moeten gaan?

Het handigst is om de belangrijkste wetenswaardigheden over je accommodatie op een of twee A4-tjes te zetten,
denk aan:

-roken/niet roken
-wifi code
-vuilnis buitenzetten, wanneer en waar
-stoppenkast
-werking cv thermostaat / gaskachel / geiser
-telefoonnummers (contactpersoon, buren, politie, eerste hulp)
-bijzonderheden over afsluiten huis
-rekening houden met de buren
-op een boot: de werking van de pomp
-vluchtwegen

Gebruiksaanwijzingen kun je bij de betreffende apparaten leggen.

Je kunt ook aanbevelingen doen, bijvoorbeeld waar ze een fiets kunnen huren, of vertel welke restaurants in de buurt de moeite waard zijn.

Wat moet ik doen voor de schoonmaak?

emmerHet is erg belangrijk dat de ruimte helemaal schoon wordt gemaakt voordat de gasten aankomen. Dat betekent dat er gestoft en gezogen moet worden, en dat ook sanitair en keuken spic en span moeten zijn.

Handig is het om een checklist te maken van wat allemaal schoon moet zijn.

Let ook op kleinigheden, zoals: zijn de pannen door de vorige huurders wel schoongemaakt? Hoe is het met het bestek en het glaswerk?

Denk ook aan voldoende wc papier.

Zijn de vuilnisbakken leeg en ligt er in de ijskast geen aangebroken etenswaar meer?

Bekijk je huis met vreemde ogen, en stel je voor dat je er zelf komt logeren.

Worden beddengoed en handdoeken standaard aangeboden?

Ja, dat hoort erbij.
Het linnengoed moet natuurlijk schoon zijn. Controleer de lakens altijd op vlekken en slijtageplekken. Dit geldt ook voor de handdoeken en theedoeken.
Zorg voor voldoende reserve, zodat bij het wisselen van gasten steeds genoeg schone lakens en handdoeken voorradig zijn.

Bij langere verblijven kun je, afhankelijk van het totale aantal overnachtingen, bijvoorbeeld eens in de 5 dagen lakens en handdoeken te verschonen.  Je kunt ook reserveverschoning klaar leggen, zodat de gasten zelf e.e.a. kunnen regelen.

Maken de gasten zelf schoon?

Gasten hoeven geen eindschoonmaak te doen. Er wordt wel van ze verwacht dat ze de ruimte netjes achterlaten. Daarbij helpt het als er schoonmaakmiddelen voorhanden zijn, denk bijvoorbeeld aan allesreiniger, afwasmiddel, schone sponsjes en vaatdoekjes, stoffer en blik, stofzuiger, en vuilniszakken.
Vertel de gasten wanneer de vuilnis wordt opgehaald, en waar ze de vuilnis moeten neerzetten, of waar de afvalcontainers zijn.